En utdelningsportfölj är en samling av aktier som regelbundet genererar utdelning. Portföljen är alltså anpassad för aktieutdelning och grundtanken är att utdelningarna ska fungera som en passiv inkomst. Men hur bygger man en bra utdelningsportfölj? I den här artikeln så redogör vi de saker som vi anser är viktiga att tänka på vad gäller den här typen av strategi.
Varför investera i utdelningsaktier?
Med dagens låga ränteläge är det inte längre lönsamt att ha pengarna på ett sparkonto på banken. Speciellt med tanke på att riksdagens inflationsmål för året är 2%. Förenklat kan man säga så här – Om man får mindre avkastning på sina pengar än inflationen så har man i praktiken förlorat pengar, just för att en genomsnittlig vara/tjänst har blivit 2% dyrare under året. Får man en avkastning som matchar eller är högre än inflationen så har man i praktiken alltså gått plus.
Som vi nämnde ovan är det alltså inte längre lönsamt att ha pengarna på sparkontot, eftersom dessa i dess höjd erbjuder ca 1 % ränta på ditt sparkapital, om inte mindre. Många väljer då istället att lägga in sitt kapital på börsen och investera i det som kallas utdelningsaktier, alltså aktier i företag som väljer att dela ut en del av sin vinst till sina aktieägare. Dessa bolag brukar vara väletablerade och generera vinst men har ofta låg eller ingen tillväxt på sin verksamhet. Dessa företag väljer då att dela ut sin vinst till aktieägare eftersom pengarna inte är nödvändiga i företagets dagliga verksamhet.
Rabattkod ifall du vill beställa Aktieskolans e-bok
Beställ Aktieskolans e-bok om hur du investerar i utdelningsaktier och få 10 % i rabatt när du uppger rabattkoden ”PENGAMASKIN10”. Du kan hitta fler rabattkoder bland våra kategorier ifall du vill hitta andra bra erbjudanden.
Hur mycket är en bra utdelning?
En genomsnittlig direktavkastning på OMX30 ligger på strax under 4 %, men en stabil utdelningsaktie kan ha någonstans mellan 3 – 8 % i utdelning. Det är inte alls ovanligt att bolag har över 10 % i utdelning men man bör dock ha i åtanke att utdelningsprocenten visas i förhållande till den nuvarande kursen och inte kursen vid den senaste utdelningen.
Exempel: Låt oss säga att utdelningen för bolag X var 5 % i förhållande till kursen vid utdelning, men efter några månader står den på 10 %. Det betyder alltså inte att nästa utdelning kommer vara 10 %, det tolkas endast att utdelningen var 10 % i förhållande till dagens kurs. Kursen har alltså i praktiken halverats i värde eftersom utdelningen räknas i utdelning i förhållande till aktiekurs.
Räkneexempel: Utdelning i kr / Aktiekurs = utdelningsprocent
Stämman beslutar att dela ut 5 kr. Dagens kurs står på 100 kr.
5 / 100 = 5 %
Några månader senare står kursen på 50kr. På din börsapp ser du att det står 10% i utdelning. Då räknar appen så här = senaste aktieutdelning / dagens aktiekurs = utdelningsprocent.
Appen räknar alltså såhär: 5 / 50 kr = 10 %.
Det kan se lockande ut med en hög aktieutdelning men det kan också vara ett varningstecken på att företaget har presterat sämre det senaste. Det kan innebära att företaget sänker sin kommande utdelning vilket i sin tur kan leda till att aktiekursen sjunker ännu mer.
Vad ska man göra med utdelningen?
Det allra bästa på börsen är ju såklart att återinvestera utdelningen så att du kan köpa nya aktier för dem pengarna – som i sin tur genererar avkastning. Detta kallas för ränta-på-ränta effekten eftersom pengarna växer exponentiellt. För många är målet med en utdelningsportfölj att ha utbetalningarna som en passiv inkomst för att till slut kunna leva på dessa.