I Sverige kommer mer än hälften av vår energi från förnybara källor och andelen fortsätter att växa. Redan år 2012 nådde Sverige regeringens mål för 2020 om förnybar energi och i Europa ligger Sverige etta som det land som använder mest förnybar energi.
En energikälla är något som redan finns ute i naturen och som kan omvandlas till olika former av energi som vi kan använda oss av till el och värme. De energikällor som används brukar delas in i förnybara källor och icke förnybara källor. Skillnaden är att de förnybara källorna aldrig kan ta slut och tillförs oavbrutet från exempelvis solen medan de icke förnybara energikällorna finns i ett begränsat antal mängder på jorden och återskapas mycket långsamt eller ibland inte alls.
Elbolag
Det finns många olika elbolag i Sverige. I skrivande stund finns det omkring 150 stycken att välja bland. De senaste fem åren är Göta Energi det elbolag som vuxit mest. Göta Energi må låta som att de fokuserar på el kring Göteborg men faktum är att de levererar el över hela landet.
Olika energikällor
Det kan vara svårt att hålla isär begreppen för vad de olika energikällorna är och var de kommer ifrån. Därför kommer här en kort genomgång om de vanligaste energikällorna som vi har i Sverige.
Bioenergi kommer från växter som i sin tur har samlat sin energi från solen. Den största delen av bioenergin som vi använder oss av i Sverige kommer från skogen, vilket inte är så konstigt med tanke på att 63 % av vårt lands yta är täckt av just skog. Bioenergi används främst till uppvärmning.
Vindkraft är den energikälla som vuxit fram allra snabbast runt om i världen och så även här i Sverige. Energin utvinns ur vinden och används främst till el. Det finns omkring 3600 vindturbiner runt om i hela landet.
Solenergi är den energi som utvinns från solens strålar. Solenergins vanligaste produktion kommer från solceller som omvandlar ljus till ström. Solenergi används både till värme och el.
Vattenkraft är den energi som utvinns från strömmande vatten eller ett vattenverk men det förekommer också konstgjorda vattendrag. I Sverige finns omkring 2000 vattenkraftverk och de står för 45 % av Sveriges elproduktion.
Kärnkraft är den energi som utgörs när man klyver atomkärnor, främst från uran men det går också att utvinna kärnkraft genom väte. Kärnkraften är fossilfri, men inte förnybar eftersom man har gjort uträkningar som visar att uran bara kommer att räcka mellan 50 och 100 år framåt. Kärnkraften står idag för omkring 40 % av Sveriges elproduktion och det finns sju aktiva kärnkraftverk.